Isnin, 8 Oktober 2012

Minum Petang ~ Mee Rebus


Assalammualaikum semua...


Time2 hujan ni, sedap gak klu dapat makan makanan yg berkuah sup... memandangkan bahan2 pun dh tersedia ada dlm peti sejuk, maka bermula la operasi membuat mee sup utk minum petang hingga ke makan malam. rasanyer dalam banyak2 masakan, mee sup ni la yg paling mudah, senang dan cepat sekali...




Kiter buat mee sup ni pun macam biasa jer... tapi nnt bila anak pulang dr sekolah, makan mesti dia org akan kata "sedap la mama wat mee sup ni. lagi sedap dr kt kedai tu...." hehehehe... <masuk bakul angkat sendiri nampak....>

Ok, cenggini yek cara kiter masak mee sup tu...

Mee Kuning (korang celur jer)
Untuk kuah pulak, korang ambik ...  bawang merah, bawah putih, halia (dihiris2), serai (diketuk2), kulit kayu manis, bunga lawang, tumiskan semua sehingga naik bau dan kekungingan. Pastu korang masukkan air sebanyak mana yg nak, kiub ayan knorr, bila dh mendidih baru masukkan ayam yg dipotong comeii2, biarkan mendidih seketika. Pastu masukkan fish ball, fish cake dan garam secukup rasa. Last skali baru la masukkan sayur2 ~ sawi, lobak merah dan kobis yg telah dipotong comeii2... klu nk kuah tu pekat ckit letak la tepung jagung yg dibancuh ngan air. Time nk makan, taburkan daun bawang yg dipotong halus2, bawang goreng dan limau nipis. (boleh gak klu nk tambah bahan2 lain untuk penyedap...)

Senang jer kan. klu ini pun korang kata 'leceh' jugak... memang la korang ni spesis yg kurang rajin. hehehehe...





◕‿◕✿ Terima kasih singgah baca. Kalau senang datang la lagi yer...  ◕‿◕✿






◕‿◕✿ Terima kasih singgah baca. Kalau senang datang la lagi yer... ◕‿◕✿

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tk nk komen ape2 ker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
BLOG PERIBADI MILIK IEDA FARIDA