Assalammulaikum semua...
Disebabkan ari ni adalah Sabtu, ari ujung minggu... ari untuk menghabiskan segala sayur2 dan lauk2 di dalam frige. esok nk masukkan sayur dan lauk2 baru pulak. maka menu untuk makan tghari ni adalah... IKAN KEMBUNG MASAK ASAM PEDAS. Lama dh rasanyer tk wat masak asam pedas ni.
Ni kiter sertakan resepi utk buat asam pedas ikan kembung ni. ala... resepi biasa2 jer, turun temurun dari mak. (kredit to my mom ~ Puan Aminah Khalib)
BAHAN2 ;
4 ekor Ikan Kembung
5 batang Bendi
2 biji Tomato
Daun Kesum
Bunga Kantan
1/2 cawan air Asam Jawa
2 cawan air
Minyak masak utk menumis
Bahan2 yg dikisar ;
20 tangkai Cili Kering
3 biji Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Belacan ~ jika suka
CARA2 ;
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yg telah dikisar hingga wangi dan pecah minyak.
2. Setelah garing masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan, garam, dau kesum, bung kantan dan bendi. Biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan tomato dan perlahankan api. Biarkan hingga poecah minyak dan sayur lembut.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.
Senang jer kan... main campak2 jer. hehehehe... try la, mana tahu memenuhi selera anda.
◕‿◕✿ Terima kasih singgah baca. Kalau senang datang la lagi yer... ◕‿◕✿
Ni kiter sertakan resepi utk buat asam pedas ikan kembung ni. ala... resepi biasa2 jer, turun temurun dari mak. (kredit to my mom ~ Puan Aminah Khalib)
BAHAN2 ;
4 ekor Ikan Kembung
5 batang Bendi
2 biji Tomato
Daun Kesum
Bunga Kantan
1/2 cawan air Asam Jawa
2 cawan air
Minyak masak utk menumis
Bahan2 yg dikisar ;
20 tangkai Cili Kering
3 biji Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
Belacan ~ jika suka
CARA2 ;
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yg telah dikisar hingga wangi dan pecah minyak.
2. Setelah garing masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan, garam, dau kesum, bung kantan dan bendi. Biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan tomato dan perlahankan api. Biarkan hingga poecah minyak dan sayur lembut.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.
Senang jer kan... main campak2 jer. hehehehe... try la, mana tahu memenuhi selera anda.
◕‿◕✿ Terima kasih singgah baca. Kalau senang datang la lagi yer... ◕‿◕✿




Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Tk nk komen ape2 ker...